ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΧΑΜΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ



EDITORIAL
INT J TUBERC LUNG DIS 22(4):355
LOW BODY MASS INDEX AND LATENT TUBERCULOUS INFECTION: CURRENT
EVIDENCE?

Η πνευμονική φυματίωση (PTB) που οφείλεται στο Mycobacterium tuberculosis παραμένει η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Η αρχή της «αναζήτησης και θεραπείας», που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χρόνιες λοιμώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS έχει εξελιχθεί μέσω του σχεδίου του ελέγχου της φυματίωσης, έχοντας τους δίδυμους στόχους του:
- της μείωσης του επιπολασμού (με την αποτελεσματική θεραπεία της ενεργού νόσου)
- καθώς και με τη μείωση της επίπτωσης (με εστίαση στους παράγοντες κινδύνου για την πρόληψη της ανάπτυξης νέων κρουσμάτων)
Οι παράγοντες κινδύνου για την PTB είναι καλά καθιερωμένοι και γνωστοί και περιλαμβάνουν:
α) προσωπικές επαφές με ασθενείς με φυματίωση
β) καθώς και φαινοτυπικές ευαισθησίες που σχετίζονται με μια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα διαταραχών όπως HIV, κατάχρηση ουσιών, σακχαρώδη διαβήτη, πυριτίαση, σοβαρή νεφροπάθεια, μεταμόσχευση οργάνων, υποσιτισμό ή χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI), και εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Μια επίκαιρη εστίαση για την πρόληψη της ενεργού φυματίωσης περιστρέφεται γύρω από την ανίχνευση λανθάνουσας φυματιώδους λοίμωξης (LTBI) η οποία χαρακτηρίζεται από:
- θετική δερματική δοκιμασία φυματίνης (TST)
- απουσία κλινικών, βακτηριολογικών ή ακτινολογικών σημείων ενεργού PTB
ΕΑΝ ΑΦΕΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΤΟ 5-15% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ LTBI ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΝΟΣΟ. Η αναζήτηση περιπτώσεων LTBI είναι σχετικά πιο επικρατής στις χώρες με χαμηλό επιπολασμό της ενεργού ασθένειας της φυματίωσης. Ωστόσο, καθώς η LTBI είναι εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση και εμφανίζεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού, η αποτελεσματικότητα από πλευράς κόστους για τον έλεγχο ολόκληρης της ομάδας είναι προβληματική και θα ήταν επιθυμητή η δυνατότητα εντοπισμού μικρότερων, υψηλού κινδύνου υποομάδων για περισσότερο εστιασμένη ανίχνευση περιπτώσεων.
Σε μια προσεκτικά διεξαγόμενη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εξετάστηκε η συσχέτιση ατόμων
1) κάτω του φυσιολογικού σωματικού βάρους (που ορίζονται αυτά με BMI< 18,5 kg / m2)
2) και LTBI που προσδιορίστηκαν με θετικό τεστ TST ή εξέταση αίματος QuantiFERON Gold In-Tube (QFT) (το οποίο ποσοτικοποιεί την ιντερφερόνη-γ (IFN-γ) που απελευθερώνεται από τα λεμφοκύτταρα ενός ασθενούς στο αίμα του σε απόκριση στα προστιθέμενα αντιγόνα σε μια επιβραδυνόμενη αντίδραση υπερευαισθησίας).
Αναλύθηκαν 15 δημοσιεύσεις - 13 με μετρήσεις TST και 3 με μετρήσεις QFT - και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη σωματικού βάρους κάτω από το φυσιολογικό έναντι μη μειωμένου σωματικού βάρους δεν σχετιζόταν σημαντικά με την LTBI με βάση μετρήσεις είτε από το TST είτε από το QFT, αντικρούοντας την υπόθεση ότι ζυγίζοντας κάτω από το φυσιολογικό βρίσκεται κανείς σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης LTBI. Οι δυνητικές βιολογικές εξηγήσεις που υποδεικνύονται και το υποστηρίζουν περιλαμβάνουν:
1) μια εξασθένιση της ανοσοαπόκρισης που αντανακλάται από την υποεκτίμηση των εξετάσεων
2) μια ταχεία μετάβαση σε ενεργό νόσο για άτομα με χαμηλό βάρος
3) ή χαμηλή ισχύ στην αντιμετώπισή της λόγω των χαμηλών τιμών στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν
Ανεξάρτητα από τους λόγους, τα τρέχοντα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη στοχευμένη αναζήτηση περιπτώσεων με LTBI σε άτομα με χαμηλό βάρος ως μια ειδική προσέγγιση στην κοινότητα, ένα συμπέρασμα παρόμοιο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το συμπέρασμα αυτής της μετα-ανάλυσης δεν αντικρούει τη σημασία της καλής θρεπτικής κατάστασης στην πρόληψη της ασθένειας PTB. Αντίθετα, υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα. Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί παραμένουν και απαιτούνται περισσότερα διαχρονικά δεδομένα από περαιτέρω μελέτες. Δεν είναι σαφές εάν μια μεμονωμένη μέτρηση, όπως ένας χαμηλός BMI, αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για τον υποσιτισμό, ιδιαίτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Υπάρχει επίσης ανάγκη για μελέτες σε πληθυσμούς όπως οι ασθενείς με HIV, στους οποίους η HIV θετικότητα και το LTBI συχνά συνυπάρχουν και στους οποίους η αλληλεπίδραση μεταξύ LTBI και BMI μπορεί να είναι διαφορετική και πολύπλοκη.

WAN C. TAN, MB, ChB, MD, FRCPC, I Capture Centre for Pulmonary Research, University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada,                                                                                   ASSOCIATE EDITOR, IJTLD.
REFERENCES
1 World Health Organization. Guidelines on the management of
latent tuberculosis infection. WHO/HTM/TB/2015.01. Geneva,
Switzerland: WHO, 2015. http://www.who.int/tb/features_
archive/LTBI/en/ Accessed January 2018.
2 National Institute for Health and Care Excellence. Tuberculosis.
NICE guideline (NG33). London, UK: NICE, 2016. https://www.
nice.org.uk/guidance/ng33. Accessed January 2018.
3 Heath K, Samji H, Nosyk B, et al; Group SHAS. Cohort profile:
seek and treat for the optimal prevention of HIV/AIDS in British
Columbia (STOP HIV/AIDS BC). Int J Epidemiol 2014; 43:
1073–1081.
4 Saag L, LaValley M, Hochberg N, et al. Low body mass index
and latent tuberculosis infection: a systematic review and metaanalysis.
Int J Tuberc Lung Dis 2018; 22: 358–365.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ , ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ  ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================