ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜANTOUX ΣΤΑ ΝΗΠΙΑ



Αναδημοσίευση από http://virus.com.gr/
Τροποποιημένες οδηγίες για τη διενέργεια δερμοαντίδρασης Mantoux στα παιδιά εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες συστήνουν ειδικότερα τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη φυματίωση σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, καθώς και συνολικά στον παιδικό πληθυσμό όταν και όποτε κριθεί αυτό απαραίτητο από τους παιδιάτρους αν πρόκειται για παιδιά που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες (797s465fio-oa8), ο αρμόδιος κάθε φορά Φορέας/Μονάδα Υγείας οφείλει να καταγράφει σε συγκεκριμένο φύλλο τα στοιχεία και το αποτέλεσμα του νηπίου στο οποίο διενεργήθηκε το Mantoux, σύμφωνα με τους κανόνες τήρησης αρχείου το οποίο περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο φύλλο θα καταγράφεται η σύνοψη των αποτελεσμάτων Mantoux ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα. Αντίγραφο αυτού του δεύτερου φύλλλυ θα πρέπει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Τη διενέργεια καθολικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη φυματίωση στον παιδικό πληθυσμό, χαιρετίζει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν περιλαμβάνονταν στα νοσήματα που επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης στον προσφυγικό πληθυσμό από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι παιδίατροι εκφράζουν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των νέων οδηγιών, σημειώνοντας ότι ποσοστό άνω του 50% των παιδιών θα κάνει την εξέταση στο ιατρείο του Παιδιάτρου που το παρακολουθεί και όχι στο νηπιαγωγείο.
«Στην περίπτωση επομένως αυτή, το ποσοστό αυτό των παιδιών δεν θα καταγραφεί πουθενά κι άρα το όποιο επί της ουσίας συμπέρασμα για τη συχνότητα της λανθάνουσας φυματίωσης στον παιδικό πληθυσμό των νηπίων, θα είναι εξ ορισμού λανθασμένο» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, Κωνσταντίνος Νταλούκας. «Χώρια το έξοδο και την απασχόληση προσωπικού (συμπλήρωση των φύλλων, χαρτί, μελάνι) για μια ενέργεια που δεν θα έχει το εκ των πραγμάτων αναμενόμενο αποτέλεσμα» προσθέτει.
Στο μεταξύ, πρόσθετα ερωτηματικά στην κοινότητα των παιδιάτρων προκαλεί η επικοινωνία που είχε η Ένωση με μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, για τα δύο επισυναπτόμενα φύλλα. Σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, με επιστολή του προς το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, σημειώνει: «Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, σε επικοινωνία που είχαμε με την Επιτροπή Εθνικού Εμβολιασμού, μας ενημέρωσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι σχετικό με τα δύο αυτά συνημμένα και δεν ήταν δική τους γνωμοδότηση».
Στον αντίποδα, οι παιδίατροι προτείνουν το φύλλο καταγραφής της δερμοαντίδρασης Mantoux να ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να δίνεται μέσα από αυτό η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς που κάνουν δερμοαντίδραση να καταγράφουν το αποτέλεσμα.
vaccineΜε την ευκαιρία αυτή, η ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ζητά από το Υπουργείο Υγείας διευκρινήσεις αναφορικά με εγκύκλιο του Ανδρέα Ξανθού για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτήν, οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης. Την τελευταία μπορούν να πάρουν από: α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς.
«Εξ όσων γνωρίζουμε μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους» σημειώνει ο κος Νταλούκας, τονίζοντας πως η εν λόγω οδηγία προσφέρει μεγάλα ερείσματα σε αυτούς που διακινούν αντιεμβολιαστικές θέσεις και παροτρύνει επί της ουσίας τη συγγραφή αναληθών ιατρικών βεβαιώσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================