ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα "ΑΘΗΝΑ"


Εγκρίθηκε, τέθηκε σε ισχύ και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 7/1/2015 το Σχέδιο Δράσης του ΥΥΚΑ  «ΑΘΗΝΑ» για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, με σκοπό τη διασφάλιση της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Πρόσβαση στο Σχέδιο Δράσης εδώ.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Κοινοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης

Σας γνωστοποιούμε ότι την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 9.15π.μ -10.30 π.μ. στη Αίθουσα «Ε. ΜΑΡΙΝΗΣ», του Βιοχημικού Εργαστηρίου  του Νοσοκομείου μας ( κτίριο 300 Γυναικών, ισόγειο), στο πλαίσιο του Ενδονοσοκομειακού Προγράμματος Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου, θα γίνει εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Εργαστηριακή διερεύνηση HIV λοίμωξης» με ομιλήτρια την Αναπλ. Καθ. Μικροβιολογιας Ιατρικης Σχολης Αθηνων ΕΚΠΑ, Δρ. Βιολέττα Καψιμάλη   και συντονισμό: Δρ. Ε. Βογιατζάκης,  Συντ. Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου & Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»   Θα σας παρακαλούσαμε για τις δικές σας ενέργειες, για την  ενημέρωση του προσωπικού του Νοσοκομείου και του τμήματος σας .
 
                                                                    Ο Συντονιστής Διευθυντής 
                                      Μικροβιολογικού και Βιοχημικού  Εργαστηρίου


                                                                   Δρ. Ε. Δ.  Βογιατζάκης

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ WHO (ΠΟΥ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ-2014

Δρ. Σιμόνα Καράμπελα - Βιοπαθολόγος
Δ/ντρια ΕΣΥ
Μικροβιολογικό Εργαστήριο και Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων

Οι  νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη διάγνωσης της λανθάνουσας φυματίωσης περιλαμβάνονται  σε ένα 20-ετή στρατηγικό σχέδιο. Για πρώτη φορά ο έλεγχος θα αφορά συγκεκριμένους ευάλωτους πληθυσμούς για τη μόλυνση και τη θεραπεία της φυματίωσης, μία νόσος  η οποία σκοτώνει σήμερα 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Οι οδηγίες συνιστούν προγραμματική παρέμβαση για περισσότερες από 100 χώρες, με συχνότητα κάτω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι το 2013,  9,0 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από ενεργό φυματίωση από τους οποίους 1,5 εκατομμύρια πέθαναν. Παρόλη τη προσπάθεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τη συνεχιζόμενη επιδημία φυματίωσης, η νόσος εξακολουθεί να υπάρχει και να παίρνει ζωές . Η ΠΟΥ προωθεί μια  ευρεία στρατηγική για τον τερματισμό της παγκόσμιας επιδημίας έως το 2035, με τη μείωση των θανάτων κατά 95%, των περιπτώσεων ενεργού νόσου  κατά 90% και την εξάλειψη των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών για τις TB-πληγείσες περιοχές.


Για πρώτη φορά, η ΠΟΥ καλεί τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λανθάνουσας ΤΒ λοίμωξης, μία παγκόσμια δεξαμενή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το Mycobacterium tuberculosis, και που έχουν πιθανότητα 10% να αναπτύξουν ενεργό  φυματίωση. Οι νέες οδηγίες συνιστούν τον έλεγχο και τη προληπτική θεραπεία  σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι HIV-θετικούς ασθενείς, παιδιά, ενήλικες και νοσηλευτικό προσωπικό που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με φυματίωση και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι οδηγίες συνιστούν τον έλεγχο και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως μετανάστες, έγκλειστοί σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε χώρες, με επίπτωση μικρότερη από 100 ανά 100.000. 

Ο Dr. Lee Reichman, MPH, Εκτελεστικός Διευθυντής του Global Tuberculosis Institute της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, New Jersey, δηλώνει: “ «Η Μετά-2015 ΠΟΥ Στρατηγική» βασίζεται στην επιτυχία του DOT  (Directly Observed Therapy) - και σωστά ενσωματώνει προληπτικές ενέργειες όπως η επιλογή και θεραπεία της λανθάνουσας φυματίωσης. Είναι ζωτικής σημασίας η εμπόδιση της  εξέλιξης της λανθάνουσας φυματίωσης σε ενεργό νόσο για την επίτευξη του ελέγχου της νόσου, καθώς και των συνεπειών της όπως  είναι ο θάνατος, η εξασθένηση και, το σημαντικότερο, η πολυανθεκτική φυματίωση. Ενώ οι πόροι είναι πάντα μια πρόκληση, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα με στόχευση τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ελέγχου και θεραπείας: άτομα που έχουν έρθει σε επαφές με φυματικούς ασθενείς, HIV-θετικούς, επαγγελματίες υγείας, άτομα που βρίσκονται υπό συνωστισμό όπως οι φυλακισμένοι και ο στρατός, αλλά και οι  ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και άτομα με διαβήτη. "

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Δρ. Σιμόνα Καράμπελα - Βιοπαθολόγος
Δ/ντρια ΕΣΥ

Μικροβιολογικό Εργαστήριο και Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων

Η Εταιρεία QIAGEN  επικροτεί την ένταξη προγράμματος έλεγχου και θεραπείας της λανθάνουσας φυματίωσης στη «Μετά το 2015 Παγκόσμια Στρατηγική» της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τον τερματισμό της φυματίωσης.

• Οι νέες  κατευθυντήριες οδηγίες της ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον έλεγχο και τη θεραπεία της λανθάνουσας φυματίωσης για την αποτροπή της εξέλιξης της σε ενεργό νόσο, υποστηρίζοντας έτσι αυτό το πρόγραμμα.
Η Εταιρεία
QIAGEN  θα υποστηρίξει την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων οδηγιών με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά προγράμματα, βελτιωμένη πρόσβαση σε QuantiFERON®-TB Gold, την υποστήριξη της έρευνας και άλλες προσπάθειες

Στην 28 Οκτωβρίου 2014 η Γερμανία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους για τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ΠΟΥ.
Quantiferon-TB Gold (QFT®) προσδιορίζει την παραγωγή ιντερφερόνης-γ από τα ευαισθητοποιημένα στο M.tuberculosis  Τ-λεμφοκύτταρα. Είναι  ταχύτερη, πιο εύκολη στην εκτέλεση και με μεγαλύτερη ειδικότητα από την δερματική δοκιμασία φυματίνης (Mantoux ή TST),  μειώνει δηλαδή τα  ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό Bacille Calmette-Guérin (BCG), τον  οποίον, τα νεογνά και σε πολλές χώρες λαμβάνουν ως θέμα πολιτικής. (Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη χρήση του εμβολίου BCG σε χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωση).

Η QΙΑGΕΝ προτείνει τη συνέχιση της έρευνας για τον έλεγχο της φυματίωσης και ετοιμάζει την εμπορευματοποίηση του Quantiferon-TB Gold Plus (QFT®-Plus), μια βελτιωμένη δοκιμασία που θα προσφέρει μια καλύτερη κλινική εικόνα και την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ροής εργασίας. Επίσης, η Εταιρεία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Max Planck της Βιολογίας της Λοίμωξης  για την ανάλυση των βιοδεικτών που θα μπορούσαν να διακρίνουν τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση από ασθενείς με  ενεργό φυματίωση.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Κοινοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης

Σας γνωστοποιούμε ότι την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 9.15π.μ -10.30 π.μ. στη Αίθουσα «Ε. ΜΑΡΙΝΗΣ», του Βιοχημικού Εργαστηρίου  του Νοσοκομείου μας ( κτίριο 300 Γυναικών, ισόγειο), στο πλαίσιο του Ενδονοσοκομειακού Προγράμματος Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου, θα γίνει εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Νεώτερα δεδομένα για τους ιούς της γρίπης. Η συμβολή του εργαστηρίου στη διάγνωση» με ομιλήτρια την κ. Κωνσταντινίδου Ε., Διευθύντρια ΕΣΥ, Μικροβιολογικού Εργαστηρίου – Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδιων ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»  και συντονισμό: κ. Πεφάνης Α.,  Συντ. Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»   Θα σας παρακαλούσαμε για τις δικές σας ενέργειες, για την  ενημέρωση του προσωπικού του Νοσοκομείου μας.


                                                                         Ο Συντονιστής Διευθυντής 
                                                         του  Μικροβιολογικού και  Βιοχημικού  Εργαστηρίου


                                                                   Δρ. Ε. Δ.  Βογιατζάκης

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Κοινοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης Μικροβιολογικού -Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων

Σας γνωστοποιούμε ότι την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 9.15 π.μ -10.30 π.μ. στη Αίθουσα «Ε. ΜΑΡΙΝΗΣ», του Βιοχημικού Εργαστηρίου  του Νοσοκομείου μας (κτίριο 300 Γυναικών, ισόγειο), στο πλαίσιο του Ενδονοσοκομειακού Προγράμματος Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου, θα γίνει η εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: 

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ MALDI TOF - MS»

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: κ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Επιμελήτρια Α΄, Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: κ. ΜΑΚΑΡΩΝΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

 Θα σας παρακαλούσαμε  για την  ενημέρωση του προσωπικού του τμήματος σας .


                                                                        Ο Συντονιστής Διευθυντής 
                                                         του  Μικροβιολογικού – Βιοχημικού  Εργαστηρίου
                                                                         Δρ. Ε. Δ.  Βογιατζάκης



 Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ MD        
 ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ  
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ -ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
     ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ     
        ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ"       
 
ΤΗΛ/ΦΑΞ ΝΟΣ.: 0030210-7702978,  0030210-7763428
ΚΙΝΗΤΟ : 0030-6945891555
e-mail :  vogia2@gmail.com

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Συνεργασία ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΟΥ για τους μετανάστες



Σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και διεθνείς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και τοπικούς φορές σε ακριτικές περιοχές είχαν κλιμάκια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος υγείας της χώρας μας ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στη μαζική εισροή μεταναστών, προσπάθεια που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Public Health Aspects of Migration in Europe» (PHAME).
Όπως υπογραμμίζεται, «οι μαζικές εισροές μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τα συστήματα δημόσιας υγείας στις χώρες της Μεσογείου [….] Με δεδομένη την πολυτομεακή και πολύπλοκη φύση αυτού του φαινομένου, οι προσπάθειες των χωρών για να το αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να περιλαμβάνουν την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τα κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΠΟΥ ήταν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών, η Ύπατη Αρμοστεία, η ΔΟΜ και Frontex, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Επίσης οργανώθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στα Κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας σε Έβρο (Φυλάκιο), Σάμο (Βαθύ), Λέσβο (Μόρια) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης σε Έβρο (Ορεστιάδα) και Αττική (Αμυγδαλέζα) όπου πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Κύριος στόχος αυτού του εγχειρήματος, όπως εξηγεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν να εντοπίσει τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες ανταπόκρισης της Ελλάδος στις προκλήσεις για τη δημόσια υγεία από τη μαζική εισροή μεταναστών, καθώς επίσης και να αναγνωρίσει ευκαιρίες και πεδία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΟΥ.
Μάλιστα, αποτέλεσμα της συνεργασίας θα είναι και η εκπόνηση έκθεσης, που θα περιλαμβάνει τα κύρια αποτελέσματα της αποστολής και μια σειρά από προτάσεις για μελλοντική συνεργασία.

AIDS: Διαφορετικό μονοπάτι της παγκόσμιας μετάδοσής του ανέδειξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων


Τελικά, η παγκόσμια μετάδοση του ιού HIV-1 ξεκίνησε από την Ασία και όχι από την Αφρική; Και αν ναι πώς συνέβη αυτό; Στο καίριο ερώτημα για το πώς μια τοπική επιδημία ενός μολυσματικού παράγοντα μπορεί να διαδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως συνέβη με τον ιό που προκαλεί το AIDS, απαντά μελέτη Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτριο Παρασκευή, ερώτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία.

Ελλείψει αποτελεσματικής πρόληψης και κάτω από ειδικές συνθήκες, τοπικές επιδημίες μπορεί εύκολα να γίνουν «παγκόσμιες», κυρίως, ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επισημαίνεται από τη μελέτη.

Η επιδημία του AIDS έχει προέλθει από μετάδοση ιού από χιμπατζή περίπου στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Αφρική. Από εκεί ξεκίνησε η παγκόσμια διασπορά της, περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αναδεικνύουν ένα διαφορετικό μονοπάτι μετάδοσης στην πρόσφατη ιστορία της επιδημίας HIV-1. Ο τύπος ιού CRF01_AE δημιουργήθηκε στην Κεντρική Αφρική στη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια έγινε διασπορά του στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου προκάλεσε εκτενή τοπική επιδημία.

Από εκεί και πέρα, ο ιός CRF01_AE παρουσίασε παγκόσμια διασπορά με μεταδόσεις CRF01_AE να αναφέρονται στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Κεντρική και στη Δυτική Αφρική καθώς και στην Αυστραλία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% των συνολικών HIV-1 μεταδόσεων.

Η γεωγραφική περιοχή από όπου συνέβη η παγκόσμια επέκταση εντοπίστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία, και συγκεκριμένα η Ταϊλάνδη ήταν η κύρια πηγή για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και άλλες Ασιατικές χώρες είχαν δευτερεύοντα ρόλο στη διάδοση του CRF01_AE.

Αντίθετα, η Κίνα και η Ταϊβάν δεν είχαν κανένα ρόλο στην διασπορά αυτής της επιδημίας.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες στην παγκόσμια επέκταση αυτού του ιού που σχετίζεται κυρίως με ετεροφυλική μετάδοση; Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο κεντρικός ρόλος της Νοτιοανατολικής Ασίας στην παγκόσμια διασπορά μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό που χαρακτηρίζεται από τον σεξουαλικό τουρισμό. Μια άλλη παράμετρος είναι η μετανάστευση ή οι μετακινήσεις πληθυσμού από την Ασία προς τον Δυτικό κόσμο.
Ο Επικ. καθηγητής Δ. Παρασκευής από την ομάδα των ερευνητών, σχολίασε ότι «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη μοναδικότητα της επιδημίας CRF01_AE που αποτελεί το μοναδικό τύπο ιού που η παγκόσμια εξάπλωσή του δεν συνέβη από την Αφρική. Ο τύπος CRF01_AE σχετίζεται κυρίως με ετεροφυλικές μεταδόσεις".

Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής με τη συνεργασία των Δ. Παρασκευή (Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γ. Μαγιορκίνη (Λέκτορας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Α. Χατζάκη (Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και των ερευνητών Κ. Αγγελή και Ι. Μαμάη. Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές συνολικά από 29 Ερευνητικά Ινστιτούτα από την Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================