ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Test κύησης σε δείγμα άρρενος – επιστημονική φαντασία ή έγκαιρη προειδοποίηση?

Επιμέλεια : Ισιδώρα Αποστόλου,ΤΕ Ιατρ. Εργαστηρίων, MSc Ανοσολογίας
(ΤΕΠ βιοπαθολογικό εργαστήριο)


     Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εντοπίζουν την ορμόνη «β -ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη» (HCG β), που υπάρχει και στους άνδρες και στις γυναίκες. Η ορμόνη αυτή
 αυξάνεται κατά το σχηματισμό του πλακούντα, γι’ αυτό και βγαίνει θετικό στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.
    Ωστόσο, στους ανδρες  έχει διαπιστωθεί πως αυξάνεται και πρόκειται για μία άκρως ανησυχητική ένδειξη για καρκίνο των όρχεων.
Ο καρκίνος του όρχεος αναπτύσσεται στο 80% των περιπτώσεων σε άντρες ηλικίας 20-40 ετών και σε ποσοστό μικρότερο από 3% σε εφήβους κάτω των 17ετών.
Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση, εκτός από τη κλινική εξέταση παίζουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η μέτρηση κάποιων ειδικών ορμονών (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, α-φετοπρωτεΐνη, LDH) οι οποίες είναι χαρακτηριστικά υψηλές σε ορισμένους τύπους καρκίνου, οι οποίοι  κατηγοριοποιούνται με βάση τον ιστολογικό τύπο, την πρωτοπαθή εντόπιση, την εντόπιση των μεταστάσεων και τα επίπεδα.
   Η β hCG μπορεί να εκκριθεί σε πλειάδα παθήσεων όπως  από ανώμαλα γεννητικά κύτταρα, κύτταρα του πλακούντα , ή από  εμβρυονικούς ιστούς (σεμινώματους και μη σεμινώματους), όγκους των όρχεων , όγκους των ωοθηκών  , σε  ασθένεια του τροφοβλάστη  και σε  καλοήθη ή κακοήθη  τερατωμάτα . Σπάνια, άλλοι όγκοι συμπεριλαμβανομένης του ήπατος , του μαστού, των ωοθηκών, του παγκρέατος , του τραχήλου της μήτρας , και γαστρικών καρκίνων μπορούν να εκκρίνουν hCG.
     Στην περίπτωση του καρκίνου του όρχεως ένα απλό τεστ κύησης στα ούρα του ασθενούς μπορεί να θέσει τη διάγνωση.
Επειδή όμως,δεν παράγουν όλοι οι καρκινικοί όγκοι των όρχεων την ορμόνη αυτή, οι άντρες δεν μπορούν να βασιστούν στα τεστ εγκυμοσύνης εάν δεν ψηλαφίσουν κάτι ύποπτο στους όρχεις τους και  πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό . Παρόλο που η διάγνωση του καρκίνου θα γίνει με την παθολογοανατομική εξέταση του όρχεως, η ύπαρξη υψηλών τιμών β-hCG προεγχειρητικά έχει κλινική αξία για τη σταδιοποίηση της νόσου. Θα συνεκτιμηθεί με άλλους παράγοντες για τον καθορισμό της θεραπείας και θα βοηθήσει στην παρακολούθηση του ασθενή.
Μετεγχειρητικά η εξέταση γίνεται:
·                  Για τη σταδιοποίηση της νόσου.
·                  Για την αξιολόγηση της θεραπείας.
·                  Στην ανίχνευση υποτροπής του καρκίνου.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις καρκίνου που έχουν υψηλές πιθανότητες να θεραπευθούν, όταν ανιχνεύονται νωρίς.
Το 95% των ασθενών με καρκίνο όρχεων θα εξασφαλίσει την επιβίωση πέντε έτη μετά τη διάγνωση.
Δυστυχώς, οι μισοί περίπου άνδρες με καρκίνο των όρχεων δεν αναζητούν θεραπεία εγκαίρως, με αποτέλεσμα τη στιγμή της διάγνωσης ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί πέρα από τους όρχεις και σε άλλες περιοχές του σώματος.

The Role of Human Chorionic Gonadotropin as Tumor Marker: Biochemical and Clinical Aspects, Lorenza Sisinni, Matteo Landriscina , Advances in Cancer Biomarkers, Volume 867 of the series Advances in Experimental Medicine and Biology pp 159-176
Human chorionic gonadotropin is expressed virtually in all intracranial germ cell tumors , Hirokazu Takami, Shintaro Fukushima, Kohei Fukuoka,Tomonari Suzuki, Takaaki Yanagisawa,Yuko Matsushita, Taishi Nakamura, Hideyuki Arita, Akitake Mukasa, Nobuhito Saito,Masayuki Kanamori, Toshihiro Kumabe, Teiji Tominaga, Keiichi Kobayashi, Motoo Nagane,Toshihiko Iuchi, Kaoru Tamura, Taketoshi Maehara, Kazuhiko Sugiyama, Mitsutoshi Nakada,Yonehiro Kanemura, Masahiro Nonaka, Kiyotaka Yokogami, Hideo Takeshima, Yoshitaka Narita,Soichiro Shibui, Yoichi Nakazato, Ryo Nishikawa, Koichi Ichimura , Masao Matsutani ,Journal of Neuro-Oncology, August 2015,Volume 124, Issue 1, pp 23-32,First online: 21 May 2015
Ταχέως εξελισσόμενο, απειλητικό για τη ζωή, μεταστατικό καρκίνωμα όρχεως. ΄Εμφαση στη θεραπευτική προσέγγιση ,Α. Καραδήμου , Δ.Π. Κορκολής , Κ. Βασιλικός , Μ.Α. Δημόπουλος , Α. Μπάμιας, Forum of Clinical Oncology 8 (1-2):40-45, 2009
National Academy of Clinical Biochemistry laboratory medicine practice guidelines for use of tumor markers in testicular, prostate, colorectal, breast, and ovarian cancers, Sturgeon CM1, Duffy MJ, Stenman UH, Lilja H, Brünner N, Chan DW, Babaian R, Bast RC Jr, Dowell B, Esteva FJ, Haglund C, Harbeck N, Hayes DF, Holten-Andersen M, Klee GG, Lamerz R, Looijenga LH, Molina R, Nielsen HJ, Rittenhouse H, Semjonow A, Shih IeM, Sibley P, Sölétormos G, Stephan C, Sokoll L,Hoffman BR, Diamandis EP; National Academy of Clinical Biochemistry., Clinical Chemistry. 2008 Dec;54(12):e11-79.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================